Solarna elektrana, iskustva i računi

Pozdrav svima.

Napravio sam svoji solarnu elektranu (on greed) i želim sam da podelim svoja iskustva oko prvih računa.

Solarna elektrana je instalisane snage 10,8kW (24 panela po 450W i Fronius pretvarač 10kW). Ovo je maksimalna snaga kojo dozvoljava Distribucija za fizička lica. Posle zamene brojila, hrpe raznih popunjenih papira, ispitivanja instalacija i tehničkog prijema počeo sam sa proizvodnjom električnu energiju. Da napomenem da sam sve radove i materijal finansirao samostalno (bez subvencija) a investicija me je koštala oko 11.000€ (kraj 2021 godine).

Prvi račun sam dobio nakon skoro 2 meseca i tu me je iznenadilo nekoliko neprijatnih stvari:

  1. Više od 2.000kWh proizvedene energije i predate u mrežu koje je novo brojilo registrovalo mi nisu obračunali jer su počeli brojati proizvodnju mesec i po dana posle puštanja u rad sistema.
  2. Energija koju proizvodim preko dana sam koristio na trenutnu potrošnju a višak je odlazio u mrežu. Kada sam posle koristio ovu moju proizvedenu energiju ali iz mreže (po noći ili kad nema dovoljno proizvodnje) Distribucija mi je to naplaćivala oko 55% od cene struje (nešto preko 3 dinara). Znači moju energiju mi ponovo naplaćuju. Ova stavka se u Računu inače zove Naknada za obračunski pristup distributivnom sustemu.
  3. U računu nema mogućnosti da se ostvari popust od 5% ako je plati „na vreme“.
  4. Trenutno je akcija da sva domaćinstva dobijaju dodatni popust ako imaju manju potrošnju nego prošle godine a mi koji sami proizvodimo svoju struju i višak predajemo mreži nemožemo ostvariti pu pogodnost.
  5. Poslednja stvar koja mi smeta (za sada) je to što mi naplaćuju noćnu tarifu posebno bez obzira što imam višak proizvedene energije. Pa valjda je normalno da se po noći ne može prozvoditi struja solarnom elektranom. Istine radi ova noćna tarifa je dosta niža (1,724 dinara).

Kako god bilo, ako uopšte ne trošite električnu energiju u toku meseca dobićete račun oko 1.500 dinara.

A ko trošite „normalno“ kao i do sad dobićete račun sigurno preko 2.000 din, samo da se ne iznenadite.

Savet je da se električna energija troši dok se proizvodi jer vam je tako najjeftinije.

Moj bi predlog inače bio da se omogući prodaja struje trećem zainteresovanom licu ili da ga otkupi ED.